Klokkestablen

Klokkestablen

Klokkestablen er mindesmærke for de 83 fra Modstandsbevægelsens Region III, som faldt i kampen mod den tyske besættelsesmagt 1940-45.

Pengene til at købe det 7 tdr. land store areal, som Klokkestablen ligger på, og opføre Klokkestablen, blev samlet ind ved salg af programmer m.v. ved en stor befrielsesfest med flere end 100.000 deltagere på Skamling den 24. juni 1945.

Klokkestablen er tegnet af arkitekterne Poul Hauge og Ole Kornerup Bang. De lod sig inspirere af de klokkestabler, der står ved mange sønderjyske kirker, til en klokkestabel i beton, der blev indviet den 2. maj 1948.

I klokkestablen hænger fem malmklokker. De fire spiller i sommerhalvåret hver dag kl. 12, 15 og 18 BBC’s kaldesignal til Danmark under besættelsen – de første takter af Prins Jørgens March, som den femte og største klokke slutter af med bedeslag.

Den store klokke bærer Christian X’s navnetræk og krone og en tekst, der er forfattet af Region III’s sidste militære leder, daværende kaptajn Aage Højland Christensen:

Landsmænd, lyt til klokkens klang.
Stands en stund jer travle gang.
Bed med klokkens bedeslag
Husk dens stemme:
Aldrig glemme.

I bunden af klokkestablen ligger fire ølandssten i korsform. De tre bærer navnene på de faldne.
På den fjerde står tre vers af digteren Poul Sørensen:

En uvejrsapril.
En tordenaugust
Skjult krig i civil.
Års skimmel og rust

 
Ny kim under jord.
Sejgt forår på vej.
Fem jernvintre, hvor
april blev til maj.
Summen af alt
i ufredens år
Danske mænd faldt,
Danmark består
NB: For at de første takter til Prins Jørgens March på trettende, fjortende & femtende slag, blev mere node rigtig. Er der i 2015 blevet tilført yderlig en klokke en e2 klokke.